2013. július 6., szombat

Frissítő túrótorta

Egy különleges túrótorta, egy különleges embernek!


Hozzávalók:

Piskóta:
15 dkg tönköly fehérliszt
6 tojás
15 dkg por nyírfacukor
1 teáskanál sütőpor

Krém:
3 dl cukrozatlan tejszínhab alap
40 dkg túró
3 evőkanál por nyírfacukor
1 citrom reszelt héja
15 g zselatin

Öntet:
25 dkg magozott meggy
3 evőkanál nyírfacukor
1 dl víz
5 g zselatin

Szeletelt mandula a díszítéshez.

A tojások sárgáit habosra keverem a porcukorral. A lisztben jól elkeverem a sütőport, lassan a tojássárgákhoz adom. Belekeverem a keménnyé vert tojáshabot. A tortaformát kizsírozom kilisztezem, és a tésztát beleöntöm. Előmelegített sütőben lassan sütöm. Attól számítva, hogy a tortaformát a sütőbe tettem, 20 percig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját. Tűpróbáig sütöm. Egy négy centiméter magas piskótára van szükségem a további munkámhoz. Szeretem már a piskótát előtte levő nap elkészíteni. 

A krémhez a túrót a cukorral, és reszelt citrom héjával kikeverem. A tejszínhabot és zselatint csomómentesen elkeverem, és kemény habbá verem fel. Egy adag közel 2-3 evőkanál habot félreteszem a díszítéshez. A tejszínhabot és túrót összekeverem, és a piskótára halmozom.

Egy tálban a vizet és a zselatint csomómentesre elkeverem. A meggyet és a nyírfacukrot egy fazékban felforrósítom, így a meggy levet enged. Hozzákeverem a vízzel elkevert zselatint, majd forralom még egy pár percig míg sűrűsödni kezd az öntet. Majd amikor besűrűsödött hagyom hűlni, és a túrókrém tetejére szedem.

A torta oldalát szeletelt mandulával díszítem, a tejszínhabból apró habgolyókat készítek a torta tetejére. 
A golyókra meggy szemet ültetek, és tűzök hozzá egy szeletelt mandula szemet.