2015. július 30., csütörtök

Quiche lorraine avagy a húsos lepény

A lotaringiai konyha egyik nagy specialitása. A quiche receptjét már 400 éves szakácskönyvekben is megtalálhatjuk. Rengeteg változatban lehet elkészíteni. Nálunk a húsos változat a nyerő!




Hozzávalók:

Tészta:
20 dkg tönköly fehérliszt
10 dkg zabpehelyliszt
25 dkg zsír
1 kávéskanál só
7 evőkanál víz

Töltelék:
30 dkg húsos szalonna
15 dkg kolbász
10 dkg főtt füstölt tarja
3 fej hagyma
3 tojás
2 dl tejszín
só, bors, szerecsendió

A lisztet  a sóval összekeverem, majd beledörzsölöm a zsírt. Kanalanként annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Cipóvá gyúrom, és legalább 1 órán át a hűtőben pihentetem

A szalonnát a kolbászt a tarját,és a hagymát 1 evőkanál olajon megpirítom. A tojásokat a tejszínnel, a sóval, borssal és szerecsendióval közepes tálban habosra keverem. A tésztát kb. fél cm vékonyra nyújtom, és kibélelem vele egy nagyobb piteformát úgy, hogy legyen a tésztának pereme. A tésztába terítem a szalonnás kolbászos tarjás hagymát kihűtve, és a tetejére öntöm a felvert tojásos tejszínt. 

Forró, előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a beleszúrt villára nem ragad. Akkor van kész, ha megszilárdult a tojás.