2014. július 26., szombat

Szilvásgombóc

Imádom a szilvásgombócot! Ahogyan a fahéj és a szilva találkoznak... mennyei! 


Hozzávalók:

60 dkg burgonya
2 dkg vaj
20 dkg tönkölybúza fehérliszt
4 evőkanál nyírfacukor porformában
20 dkg élesztő nélküli tönkölyprézli
só, fahéj, olaj

A burgonyát héjában megfőzöm, meghámozom és áttöröm. Hozzáadom a lisztet, a vajat és a sót, majd jól kidolgozom. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom. Felvágom kocka alakúra. Mindegyik kocka közepére egy megmosott fél szilvát teszek, melybe egy kávéskanál nyírfacukrot teszek egy kis fahéjjal.A tésztát gombóccá gömbölyítem, és lobogó sós vízben kifőzöm. Amikor a gombóc feljön a víz tetejére, akkor egyet kiveszek, és kettő vágom, hogy megfőtt-e. Közben kis olajon pirítok morzsát, a kifőtt gombócokat ebben hempergetem meg. Végül porcukorral meghintve tálalom.